Karaburun Mutfağı

Ege mutfağından izler taşıyan ve “Ege’nin Uç Beyliği” adıyla anılan Karaburun’un yöresel lezzetleri sizi tatları ile mest edecek ve seyahatinizden bambaşka bir zevk almanızı sağlayacaktır. Üç tarafı denizle çevrili bir yarımada olmasından dolayı Karaburun’da her mevsim taze deniz ürünleri bulmanız mümkündür.Karaburun’da barbunya, karides ve ıstakoz en fazla tüketilen balık çeşitleri arasındadır fakat orada yiyeceğiniz iskorpit ve adabeyinin tadını başka hiçbir yerde bulamayacağınızı da söyleyebiliriz.

Karaburun mutfağından bahsedip meze çeşitlerini anlatmamak olmaz tabi. Her yerde bulamayacağınız ve tatları ile kendilerini size resmen aşık edecek asma yaprağında barbun, balık köftesi, midye kızartma ve sardalye buğulama tadabileceği niz en lezzetli mezelerden sadece birkaçıdır.

 

Ege’ye özgü otlar ile hazırlanan salatalar ve yemekler de Karaburun’un sofralarına renk katmaktadır. Radika, enginar, hurma zeytini ve turp otu ile hazırlanan salatalar hem en çok tüketilen hem de en sağlıklı lezzetler olarak özellikle öne çıkmaktadır. Kuşkonmaz kavurması, arapsaçı, kabak çiçeği dolması ve çalkama da yöreye özgü lezzetlerin başında gelir. Karaburun ayrıca enginarın anavatanı olarak kabul edilmektedir ve bu yüzden enginarın dolması, etli yemeği, reçeli ve pilavı olmak üzere daha sayılamayacak onlarca farklı yemeği yapılmaktadır.

 

Karaburun’a yöresine özgü bir zeytin türünden de ayrıca bahsetmek gerekir: Hurma zeytin. Bu çok özel zeytin türü, ekolojik şartların bir sonucu olarak bu yörede oluşmuş olup dalında tatlılaşarak sofraları güzelleştirdiği gibi bazı farklı yemeklerde de kullanılmaktadır. Birçok kaynağa göre dünya üzerinde sadece Karaburun’da yetişen bu zeytin türünün tadı da bütün zeytinlerden farklıdır ve görünümü hurmaya benzediği için hurma zeytin denmiştir. Tüm bu sebeplerden, hurma zeytin Karaburun’a gidildiğinde kesinlikle denenmesi gereken lezzetler sıralamasında ilk üçe yerleşir desek yeridir.